Menstruace po porodu: Kdy přijde a co od ní čekat?

Máte za sebou těhotenství a úspěšně dokončený porod a přemýšlíte o tom, jak to bude s vaší menstruací dál? Zatímco v šestinedělí ji nemusíte řešit, protože se tělo zbavuje zbytků z dělohy, posléze vás může přepadnout nejistota. Proto se mrkneme, na co konkrétního se máte připravit.

Období po těhotenství a porodu je v životě žen unikátní. Nejen, že si zvykáme na to, že máme v rodině dítě, které vyžaduje naši péči, lásku a pozornost. Tělo se postupně hojí a vrací se do původního režimu. (Řekněme si ale upřímně, že šestinedělí je skutečně minimální doba, kdy by měly ženy co nejvíce odpočívat. Organismus se může z tohoto procesu klidně vzpamatovávat i rok a déle.)

Jedním z jevů, který těhotenství přerušilo, byla pravidelná menstruace, v průběhu které se děloha zbavovala neoplodněného vajíčka a nevyužité děložní výstelky. Je tedy naprosto pochopitelné, že vás trápí otázka, kdy se perioda po porodu obvykle vrací a jak vypadá. (Těhotenství má totiž schopnost průběh menstruace měnit.)

Pokud vás tohle všechno zajímá, pohodlně se posaďte a směle pokračujte ve čtení.

Jak vypadá první menstruace po porodu?

Jak už bylo řečeno, první menstruace po porodu (ale i menstruace po porodu obecně) může být jiná než před ním. Úplně na začátku může být menstruace méně pravidelná, speciálně ve chvíli, pokud kojíte.

Změnit se může i:

  • Bolest během menstruace (zatímco někdo ji pociťuje jako horší, u někoho se může zlepšit)
  • Síla krvácení
  • Konzistence menstruační krve (můžete například zaznamenat víc krevních sraženin)

V případě, že máte vážné podezření, že je krvácení neobvykle silné, případně zaznamenáte další znepokojující jevy, kontaktujte svoji porodní asistentku nebo gynekologa. Rozhodně není na škodu se ujistit, že je průběh vaší menstruace v pořádku a neovlivňuje ho například poporodní zranění, na které zatím nikdo nepřišel.

první menstruace po porodu

Kdy by se měla dostavit?

Na tuto otázku bohužel neexistuje univerzální odpověď. Jedním z faktorů, který má na příchod menstruace po porodu vliv, je zcela nepochybně kojení. Má se za to, že menstruace nezačne, dokud ještě přikládáte dítě k prsu, v pozdější fázi ale může být rozhodujícím faktorem i to, jak často kojíte. (Pokud už například dítě konzumuje i pevnou stravu, dá se očekávat, že příchod menstruace už nebude dlouho trvat.) Ženy, které z nějakého důvodu nekojí (protože třeba nemohou), ty mohou očekávat příchod první menstruace už několik týdnů po porodu. První krvácení může v podstatě přijít už 5-6 týdnů po něm.

Jak se připravit na menstruaci po porodu

Na první menstruaci po porodu se nedá úplně připravit, protože je skutečně nepředvídatelná. (Asi jako termín vašeho úplně prvního krvácení v životě.) Z toho důvodu je vhodné mít neustále u sebe hygienické menstruační pomůcky, které můžete v případě nejvyšší nouze použít.

Také se snažte registrovat změny, které znáte z období před těhotenstvím. Všímejte si napětí v podbřišku a příznaků PMS, které mohou signalizovat, že se první menstruace po porodu nezadržitelně blíží.

V neposlední řadě nezapomínejte na to, že to, že jste ještě nemenstruovala, neznamená, že nemůžete znovu otěhotnět. To samé platí i při styku v období kojení. Jelikož nelze přesně detekovat, jestli už u vás došlo k ovulaci, raději při styku používejte ochranu před početím. (Možná sice chcete v budoucnu další děti, ale ani odborníci nedoporučují, aby ženy znovu otěhotněly příliš brzy od posledního porodu. Organismus tím totiž velmi trpí.)

zdravá menstruace po porodu

Tipy pro zdravou menstruaci

Pokud už nekojíte, je možné vyzkoušet dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy, které mají ve složení látky, které podporují ženskou hormonální rovnováhu. Také mohou přispět k pravidelnějšímu a předvídatelnějšímu menstruačnímu krvácení. Sníží se tedy váš pocit stresu z toho, že se menstruace spustí zrovna ve chvíli, kdy jste na dovolené nebo na sobě máte bílé kalhoty či šaty.

Ve složení takového doplňku stravy se snažte najít:

  • Smldinec chlupatý
  • Drmek obecný
  • Vitamíny skupiny B
  • Kontryhel

A mnoho dalších látek, kterým v minulosti důvěřovaly i naše maminky a babičky.

Napsat komentář