6 důvodů a příčin zpoždění menstruace

Ženy jsou ve většině případů zvyklé na to, že menstruační krvácení u nich bývá relativně pravidelné. Co když ale jednoho dne nastane změna a menstruace se opozdí? Jde o normální jev? A může za ním být výhradně jen těhotenství? Na to se společně zaměříme v našem dnešním článku.

K menstruaci dochází (alespoň přibližně) jednou za měsíc. Samozřejmě, existují výjimky, kdy mají ženy delší cyklus. Případně je jejich perioda od přírody méně pravidelná. (Za tímto problémem se může skrývat například PCOS, proto se raději nechte vyšetřit u svého lékaře.)

Tradičně pak k vynechání menstruace dojde ve chvíli, kdy je žena těhotná. Jenže, to nejsou všechny důvody, které mohou mít na pravidelnost periody vliv.

Jaké další faktory mohou být u opožděné menstruace na vině? 

Jak má vypadat zdravá menstruace?

V první řadě si musíme ujasnit, že tělo každé ženy je trochu jiné. To, že je nějaká informace napsaná v poučkách a učebnicích tedy nemusí nutně nic znamenat. Uvádí se však, že normální cyklus trvá cca 22 až 35 dní. Menstruační krvácení pak obvykle trvá v horizontu 2 až 8 dní. Krevní ztráta průměrně nepřesahuje 80 ml, počítejte ale také s tím, že dochází k vylučování nevyužité děložní výstelky. Některé ženy také mají poruchu krvácivosti a nemusí o tom vědět, takže jejich krevní ztráta může být větší.

Nejčastější příčiny zpožděné menstruace

zpoždění menstruace příčiny

Těhotenství

Když se ženám opozdí menstruace, nejčastěji začnou přemýšlet o tom, zda náhodou nejsou těhotné. Pokud se tedy perioda zatím nedostavila, je vhodné si udělat těhotenský test. Také se ale může stát, že po zpoždění menstruace přijde a bude silnější, což může znamenat spontánní potrat v rané fázi gravidity, kdy o ní vůbec nemusíte vědět.

Hormonální změny a změny ovulace

V průběhu života se v tělech žen odehrávají nejrůznější hormonální změny, které mohou mít taktéž vliv na délku menstruačního cyklu a na ovulaci. Poměrně běžně se tyto nepravidelnosti stávají v období puberty a v období, které nazýváme perimenopauza. Na vině také může být onemocnění, které má vliv na hormonální rovnováhu. Do této kategorie lze zařadit třeba poruchy funkce štítné žlázy.

Obezita

Potíže s cyklem mohou mít i ženy, které trpí obezitou. Tuk je hormonálně aktivní, takže se organismus může začít chovat jinak než normálně. (Proto mohou mít ženy ostatně i potíže s otěhotněním.)

Abychom však ženám plnějších tvarů nekřivdili, uvedeme i to, že potíže s menstruací budou mít ve velkém procentu případů i velmi štíhlé ženy. (Například zapálené sportovkyně, které mají v těle minimum tuku, ženy, které trpí poruchami příjmu potravy a podobně.)

Stres

Pozor byste si měly dát i na zvýšenou stresovou zátěž, která může s vaším cyklem také celkem zamávat. Podle toho, jak vaše tělo reaguje na zvýšenou zátěž, může vlivem kortizolu dojít k oddálení menstruace, vynechání menstruace či ke změně menstruačního krvácení. Proto se snažte být co nejvíce v pohodě.

Drastická dieta

Někdy jsme schopné udělat mnohé pro to, abychom zhubly pár přebytečných kilogramů. Pokud však v krátké době projdete radikálním váhovým úbytkem, může to mít opět negativní vliv na pravidelnost menstruace. Pokud tedy chcete zhubnout, dělejte to zdravě a příliš to nepřehánějte.

Menopauza

Kdo se blíží k milníku zvanému menopauza, ten také musí počítat s tím, že se to na jeho menstruačním cyklu nějak odrazí. Jakmile dojde k poklesu ženských pohlavních hormonů, může docházet k nepravidelné menstruaci. Krvácení u některých žen také může být slabší nebo silnější než byly doposud zvyklé. Také se hodí mít vždy po ruce pohotovostní menstruační pomůcky, protože nikdy nevíte, kdy to na vás přijde. (Takže je lepší, abyste byly pro jistotu připravené vždy a na všechno.)

co na opožděnou menstruaci

Jak zlepšit menstruační cyklus?

Vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy, které obsahují látky, jež přispívají k ženské hormonální rovnováze. V jejich složení by rozhodně neměl chybět smldinec chlupatý, drmek obecný, vitamíny skupiny B a mnoho dalších složek.

V neposlední řadě také nezapomeňte podstoupit lékařskou prohlídku, v průběhu které se dají vyloučit skryté potíže. Určitě je vhodné i dodržovat zásady zdravého životního stylu, být v klidu a v případě hubnutí tak činit s rozmyslem.

Napsat komentář