Premenstruační syndrom: Jak ho poznat a zvládnout?

Očekáváte příchod menstruace, ale neberete hormonální antikoncepci? V tom případě jistě víte, že na vás v určité měsíční fázi udeří premenstruační syndrom, který se vytratí až s počátkem krvácení. Co to PMS vlastně je? Zažívají ho všechny ženy? A dá se proti němu nějak bojovat?

O ženské hormonální nerovnováze, která často přichází krátce před začátkem krvácení, se povídají nejrůznější příběhy. Včetně toho, že nejlepší je po takové ženě hodit čokoládu a klidit se z jejího dosahu.

Jenže, být ženou, která trpí PMS, a například ještě hodně bolestivou a silnou menstruací, skutečně není žádný med. Právě proto bychom se měly přestat těmto problémům smát a místo toho bychom měly mít pro ženy větší míru pochopení. I premenstruační syndrom totiž může mít řadu nepříjemných příznaků, které mohou snižovat ženinu spokojenost se životem.

Co je to premenstruační syndrom?

Premenstruační syndrom, nebo také PMS, je stav, se kterým se potýká řada menstruujících žen. Trvat může několik dní, které bezprostředně předchází menstruaci. U některých žen však může být i delší.

Vzhledem k tomu, že se v ženském těle odehrává ke konci cyklu mnoho změn, které souvisí s tím, zda je nutné vyprázdnit obsah dělohy a začít s čistým štítem, nebo ne, dochází k hormonální bouři a tím pádem i k řadě nepříjemných projevů, které obvykle ustanou až se začátkem krvácení. Ne všechny ženy premenstruačním syndromem trápí, těch, které ano, je ale spíše vyšší procento než naopak.

co je to pms příznaky

Projevy a příznaky PMS

Každá žena prožívá PMS trochu jinak, nelze tedy říct, že každá řeší stejné potíže. Příznaky PMS u žen navíc mohou mít různou intenzitu a mohou trvat jinak dlouho.

Setkat se však můžeme s/se:

  • Změnou nálady
  • Podrážděností, vztekem nebo úzkostí
  • Únavou a problémy se spánkem
  • Nadýmáním a bolestí břicha
  • Citlivostí a bolestí prsou
  • Bolestí hlavy
  • Horší kvalitou pleti
  • Mastnými vlasy
  • Nechutí nebo větší chutí na sex

Jak ho zvládnout a zmírnit?

Vzhledem k tomu, že se premenstruační syndrom nepovažuje za nemoc, neexistuje na něj žádný konkrétní lék. Místo toho se ženám doporučuje dlouhodobá změna životního stylu, která by mohla přispět k jeho zmírnění. Ta často zahrnuje i změnu jídelníčku, protože se má za to, že konzumace některých potravin a nápojů může PMS zhoršovat. (Například může pomoci hořčík nebo vitamín D.)

Do jídelníčku ideálně zakomponujte:

  • Čerstvé ovoce
  • Čerstvou zeleninu
  • Bylinkové čaje (například heřmánkový, o kterém se říká, že je dobrý na nervy)

Považuje se za nevhodné v tomto období jíst potraviny a pít nápoje, které obsahují hodně tuku, cukru, soli či kofeinu, který by mohl dokonce zhoršit problémy s nespavostí a s neklidem.

Také se doporučuje spát alespoň 7 hodin, přiměřeně cvičit a redukovat stresovou zátěž, což nemusí být pro ženy vždy reálné.

V případě, že vás trápí problémy s bolestí břicha a podbřišku, stejně jako během menstruace můžete zvážit přikládání nahřívací láhve nebo polštářku, protože teplo může omezit bolestivé stahy a nepříjemné pocity.

jak zmírnit premenstruační syndrom

Bylinky na PMS

V případě, že vám PMS dělá vrásky na čele a máte pocit, že nic z toho, co jste vyzkoušely, pořádně nefunguje, zdravou životosprávu vyzkoušejte podpořit dlouhodobým užíváním přírodních doplňků stravy na podporu ženské hormonální rovnováhy, které obsahují bylinky.

S ženským reprodukčním zdravím a rovnováhou se obvykle spojuje:

  • Smldinec chlupatý
  • Drmek obecný
  • Vitamíny skupiny B

A mnoho dalších.

I když vás to k tomu může během PMS hodně svádět, snažte se zcela vyškrtnout kouření a popíjení nadměrného množství alkoholu, protože tyto dva zlozvyky neudělají dobře vašemu tělu ani psychice.

Napsat komentář